Saltar al contingut
  Portada » Blog » Carbonatació del formigó. Què és?

  Carbonatació del formigó. Què és?

  Sovint, quan ens trobem amb esquerdes, fissures o despreniments en una estructura de formigó armat, la seva causa és la carbonatació. Però… Què és això de la carbonatació? És greu? Analitzem-ho.

  En primer lloc, cal dir que la carbonatació és un procés natural. El formigó és una material de naturalesa porosa i disposa d’hidròxids de calci, de potassi i de sodi. La carbonatació es tracta d’una reacció química que es produeix quan l’hidròxid de carboni reacciona amb el diòxid de carboni i forma carbonat càlcic insoluble: Ca(OH)2 + CO2 -> CaCO3 + H2O

  Dit d’altra manera, és un procés que succeeix al formigó en determinades condicions d’humitat i porositat, on es produeix una baixada del pH del mateix formigó.

  Quan baixa el pH del formigó (coeficient que indica el grau d’acidesa o basicitat d’una dissolució), també baixa l’alcalinitat i, per tant, la capacitat de neutralitzar àcid, el que es tradueix en una menor resistència enfront l’atac d’un àcid. Com a resultat, a menor pH, menor és la capacitat del formigó per protegir les armadures, podent donar lloc a un procés d’oxidació de les armadures d’acer.

  És justament això el que hem d’evitar: que les armadures s’oxidin, ja que poden perdre la capacitat resistent i, alhora, expandir-se fins a trencar el formigó que les recobreix.

  Exemple de forjat amb nivell avançat de carbonatació.

  Quin és el pH habitual del formigó?

  El pH usual del formigó per a garantir una bona protecció es troba entre 12,5 i 13,5. Amb un pH inferior a 9 podríem considerar que les armadures estan exposades a possibles problemes d’oxidació, i per això caldria plantejar una rehabilitació.

  Com podem saber si patim carbonatació?

  Es pot realitzar el test de fenolftaleína. La fenolftaleïna és un indicador del pH d’un element, de forma que podem ruixar el formigó per veure com reacciona. Si el pH és superior a 9, es torna de color rosat, de forma que podríem determinar que el pH encara és prou alt. Altrament, si no canvia de color, vol dir que el pH és inferior a 9, la qual cosa ens indicaria que el formigó pateix carbonatació.

  Exemple de test de fenolftaleïna in situ.

  Quines són les principals causes de la carbonatació?

  Les principals causes són:

  1. Utilització de formigó de baixa qualitat, que resulta en una major porositat, facilitant la penetració del CO2 i la reacció abans comentada.
  2. Presència d’aigua, ja que aquesta reacció es dona en presència d’humitat. La presència contínua d’aigua afavoreix la carbonatació.
  3. Poc recobriment de formigó al voltant de les armadures, que causa que la carbonatació afecti les armadures amb major rapidesa.

  – Com actuar davant de la carbonatació?

  El primer pas és contactar amb un tècnic especialitzat en rehabilitació d’edificis. A García-Fraile Arquitectura hem realitzat moltes rehabilitacions d’aquest tipus.

  En primer lloc, resultarà precís dur a terme una diagnosi de l’estat de l’estructura, per a valorar la millor forma de rehabilitar-la. L’actuació dependrà de si la carbonatació ha arribat a oxidar l’armadura d’acer, afectant, per tant, a la seva resistència. En aquest cas, caldria eliminar l’òxid, passivar l’armadura existent i valorar el seu reforç. Resultarà precís, en conseqüència, redactar un projecte tècnic específic per a cada cas. Contacta’ns sense compromís.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.