Saltar al contingut
  Portada » Blog » Arquitectura pericial i forense

  Arquitectura pericial i forense

  El passat dimecres 16 de març de 2022 els nostres companys de Martínez&Caballero Abogados ens van convidar al seu programa de directes a Facebook i Instagram per parlar sobre l’arquitectura pericial. Podeu veure el vídeo al següent enllaç:

  https://www.instagram.com/tv/CbLFkjJKAum/?hl=es

  Arran d’aquesta xerrada, aprofitarem per parlar al blog sobre tot el que vam comentar.

  Què fa un arquitecte?

  Sovint, al pensar en la figura de l’arquitecte, pensem que és algú que es limita a projectar edificis. Pot semblar-nos algú distant amb qui, amb una mica de sort, no ens caldrà tractar en cap moment de la nostra vida. La realitat, no obsant, és ben diferent.

  En el nostre cas la redacció de projectes de construcció és només una part dels serveis que oferim, no pas l’únic. També ens encarreguem d’altres branques de l’arquitectura que, a més, es solapen i complementen amb la construcció, la qual cosa ens permet tenir una visió més àmplia de tot el procés constructiu i la vida útil d’un edifici.

  Branques d’arquitectura

  En el nostre cas, podem dividir la nostra activitat en tres branques: Projectes, assessorament legal i arquitectura pericial. Per aquest motiu, atès que l’arquitectura pericial forma una part molt intensa de la nostra activitat, formem part de l’Agrupació d’Arquitectes Experts Pericials i Forenses de Catalunya (AAEPFC) i formem part de les llistes de pèrits oficials pels jutjats d’arreu de Catalunya.

  • És comú que, pel que fa a la pràctica pericial, se’ns demanin els següents tipus de treballs:
   • Certificat tècnic que deixi constància d’uns fets reals i objectius.
   • Informe tècnic on s’indiqui de forma objectiva una situació.
   • Dictamen judicial en què la seva opinió tècnica i qualificada quedi per escrit.

  És especialment important que aquests treballs siguin redactats per un arquitecte qualificat i que pugui demostrar la seva expertesa en relació a l’àmbit al que s’inscriu, bé siguin lesions d’edificacions o valoracions immobiliàries.

  Nosaltres, com a pèrits d’edificis, intervenim en judicis com a experts per a explicar qüestions tècniques i així ajudar als jutges a formar el seu criteri i així ajudar-los a impartir justícia a les seves sentències. Com és natural, els jutges tenen una àmplia formació legal però requereixen d’opinions expertes quan es tracten qüestions de caràcter tècnic. Quan es produeixen conflictes relatius a edificacions, és comú que es sustentin les demandes (o respostes a les demandes) sobre un document on l’arquitecte pugui analitzar el problema i extreure’n conclusions.

  Tipus de peritatges

  Hi ha dos tipus de peritatges, segons la fase del procediment en la que ens trobem:

  • Peritacions de part. Són aquelles que aporten les parts en litigi, acompanyant la demanda o en contestació a una demanda. Es constata l’existència de defectes, les causes, les vies per resoldre el problema i la valoració econòmica d’aquestes actuacions.
  • Peritacions judicials de pèrit tercer. Redactades per un pèrit designat pel jutjat a proposta d’una de les parts. Com que el pèrit és designat directament pel jutjat, es pressuposa major objectivitat i imparcialitat.

  En cas que precisseu un treball pericial, no dubteu a demanar-nos pressupost d’honoraris. Us el facilitarem sense cap compromís. Contacta’ns!

  T’ha agradat aquest article?

  Si ens segueixes anirem penjant de nous. Posa’t en contacte amb nosaltres o subscriu-te al nostre Newsletter.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.