Saltar al contingut
  Portada » Blog » Repartiment de despeses en instal·lació d’ascensor

  Repartiment de despeses en instal·lació d’ascensor

  T’has preguntat mai com repartir les despeses comunitàries a l’hora d’instal·lar un ascensor a una comunitat de propietaris?

  Sovint ens consulten al despatx aquest dubte, quan una comunitat de veïns vol instal·lar un ascensor. Decidir la quota de participació que cada veí haurà de pagar per cobrir les despeses de la instal·lació acostuma a ser una font de conflictes i discussions internes. Per evitar-ho, són moltes les comunitats que ens han demanat un estudi tècnic imparcial que pugui establir els coeficients de participació de cada propietari per repartir les despeses una instal·lació d’aquest tipus.

  Quan ens trobem davant d’aquest cas, hem de contemplar dos mètodes que s’utilitzen per repartir les despeses:

  – Coeficient de superfície

  Consisteix en repartir les despeses relatives a la instal·lació de l’ascensor en funció de la quota de participació establerta per la resta de despeses comunitaries, en funció de la superfície de cada entitat respecte la superfície construïda total. Amb aquest mètode, una oficina situada a l’entresòl i un habitatge situat a l’àtic, si tenen la mateixa superfície, pagarien el mateix per la instal·lació.

  Aquest sistema acostuma a aplicar-se quan la instal·lació de l’ascensor és de caràcter obligatori, per tal de donar compliment a la Llei 13/2014 del 13 d’octubre d’Accessibilitat, on en el seu article 17.1. estableix el següent:

  “Les zones comunes dels edificis plurifamiliars on resideixin persones amb discapacitat o persones majors de 70 anys han de tenir les condicions adequades a les seves necessitats d’accés a l’habitatge, de comunicació i d’interacció amb l’accés a l’edifici que resultin tècnicament possibles.”

  Llei 13/2014. Article 17.1.

  En aquest cas, atès que es tracta d’una actuació necessària per imperatiu legal, tots els propietaris són igualment responsables de donar-ne compliment, de forma que resulta pertinent aplicar el coeficient per superfície.

  – Coeficient d’alçada

  D’altra banda, en cas que la instal·lació de l’ascensor sigui voluntària, per acord d’una majoria simple de propietaris, es pot aplicar una distribució de les despeses en funció d’un coeficient d’alçada, on es tingui en compte la planta on s’ubica cada entitat per establir els coeficients de participació.

  Actualment, no hi ha cap reglament oficial que estableixi un criteri únic per a definir aquest coeficient. És per aquest motiu que convé contractar a un tècnic qualificat que pugui establir un criteri i aplicar-lo de la forma més objectiva i imparcial possible.

  Sobre aquesta forma de procedir ja existeix jurisprudència, amb la Sentència del Tribunal Suprem 5726/2014 del 23 de desembre de 2014, on s’admet que les despeses d’una instal·lació d’ascensor es poden distribuïr en funció de l’alçada i no en base al coeficient de participació convencional, arribant a contemplar que alguns propietaris no hagin de contribuïr-hi.

  És un fet notori que en el mercat immobiliari té major valor un pis alt amb ascensor que el mateix pis sense ell. En aquest mateix ambit és també coneguda la dificultat de vendre o llogar un pis alt sense ascensor”.

  Sentència TS 5726/2017
  Ascensor

  Criteris per obtenir el coeficient d’alçada

  A García-Fraile Arquitectura hem realitzat diversos estudis tècnics, a instància de les comunitats de propietaris, per a determinar els coeficients d’alçada per repartir les despeses d’un ascensor. Nosaltres partim de dues premisses per tal d’obtenir uns valors raonables:

  1. L’existència d’un ascensor augmenta el valor econòmic (en una futurible compra-venda) dels béns immobles en funció de l’alçada on s’ubiquen. Per tant, cal tenir en compte en aquesta distribució la potencial revalorització dels habitatges.
  2. Podem presumir, racionalment, que l’ús que donarà cada veí a l’ascensor serà dispar, en funció de la planta on es trobi el seu habitatge. Per tant, també cal tenir en compte l’ús pressuposat en el càlcul.

  Per tant, cal realitzar un estudi personalitzat per cada comunitat de propietaris on s’estableixin els nous coeficients de participació pel que fa a la contribució en la instal·lació d’un ascensor.

  Podeu demanar-nos pressupost d’honoraris sense cap compromís. Contacta’ns!

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.