Saltar al contenido
Portada » Blog » ¿Cómo tramitar un Certificado de Eficiencia Energética?

¿Cómo tramitar un Certificado de Eficiencia Energética?

Cal tenir en compte que la tramitació del Certificat d’Eficiència Energètica és obligatòria per a edificis de nova construcció o habitatges existents que es venguin o lloguin.

A més, des del 3 de juny de 2021 s’amplia al parc d’edificis obligats a disposar del certificat d’eficiència energètica. Resulta també obligatori per a tots els edificis amb una superfície útil total superior a 500 m2. També els edificis on es realitzin reformes o ampliacions que afectin a més del 25% de la seva superfície i aquells que hagin de realitzar obligatòriament la ITE.

La certificació energètica dels edificis (CEE) té com a objectiu promocionar l’eficiència energètica en els edificis i la utilització d’energies renovables per a cobrir les seves necessitats d’energia i reduir les emissions de CO₂.

A més, el certificat energètic dona informació útil a l’usuari que desitja comprar, llogar, reformar o ampliar un habitatge. Es valora les seves característiques energètiques i la despesa energètica anual aproximada.

A Catalunya, el CEE compta amb un informe addicional que avalua les característiques de l’habitatge en comparació amb la mitjana de la seva zona climàtica. També conté informació sobre l’estalvi econòmic si s’apliquen mesures per a reduir la despesa energètica. En el cas d’edificis existents, el certificat, a més, incorpora recomanacions i millores per a obtenir un comportament energètic més eficient. Per exemple, afegint aïllant tèrmic o substituint les fusteries.

La certificació d’eficiència energètica dels edificis està regulada per Reial decret 390/2021. Aquesta normativa incorpora les indicacions de la Directiva (UE) 2018/844, per la qual es modifica la Directiva 2010/31/UE relativa a l’eficiència energètica dels edificis i la Directiva 2012/27/UE relativa a l’eficiència energètica.

Quina és la vigència del certificat?

El certificat d’eficiència energètica tindrà una validesa màxima de 10 anys, excepte quan la qualificació energètica sigui una G, llavors la validesa màxima serà de 5 anys.

No és necessari un nou certificat abans de concloure aquest període. La propietat podrà actualitzar-lo quan consideri que existeixen variacions en aspectes de l’edifici que puguin modificar aquest certificat.

Què passa si s’obté una mala qualificació?

No passa res. A l’actualitat el certificat és només informatiu i proposa mesures de millora per al teu habitatge per tal que sigui més eficient energèticament. En el pitjor dels casos, amb una qualificació de G, el certificat té una validesa menor.

De totes formes, es preveu que en un futur s’implantin polítiques que fomentin la millora energètica del parc d’habitatges, de forma que no resultarà sorprenent que avitat puguem trobar diferències fiscals o bonificacions en la quota de l’impost sobre béns immobles (IBI).

I quan es triga a obtenir-lo?

Podem arribar a tramitar-lo a l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) en un termini de 48 hores des que s’hagi fet la visita a l’immoble. Per tant, es poden obtenir les etiquetes energètiques en menys d’una setmana.

L’ICAEN cobra una taxa de 12,05 € per la seva tramitació.

Necessites un Certificat d’Eficiència Energètica? Demana’ns pressupost sense compromís.

A García-Fraile Arquitectura hem realitzat desenes de Certificats d’Eficiència Energètica arreu de la província de Barcelona. No dubtis a contactar amb nosaltres per demanar pressupost. Nosaltres ens encarreguem de tot: visita, redacció de l’Informe i tramitació de les etiquetes energètiques a l’ICAEN.

4 comentarios en «Com tramitar Certificat d’Eficiència Energètica?»

  1. Bon dia, Sonia.
   Precisarem que ens indiquis en privat l’adreça de l’immoble a certificar per tal de poder-te facilitar una proposta personalitzada. Coneixent la superfície estimada, la tipologia d’immoble i la seva ubicació podrem calcular el cost d’honoraris tècnics i la taxa de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat de Catalunya.
   Seguim en contacte.

 1. tinc una casa que llogo per turisme rural i voldria saber si tinc l’obligatorietat de treure el certificat. la casa te uns 150m2 i es una construcció de 1624 encara que reformada el 2005 i te calefacció, llum ,wifi etc.

  1. Bon dia, Josep.

   El passat 3 de juny de 2021 es va aprovar el RD390/2021, que amplia el parc d’habitatges obligats a disposar del Certificat d’Eficiència Energètica, resultant necessari que disposin del CEE tot aquells edificis que tinguin que realitzar obligaròtirament l’ITE o inspecció equivalent. Atès que a Catalunya han de passar la ITE tots els edificis plurifamiliars i unifamiliars que tinguin més de 45 anys, en el teu cas sí que resultaria, a priori, obligatori. En tot cas, hauriem de saber si la reforma del 2005 va ser integral o no, per poder valorar si podem considerar que els 45 anys d’antiguitat comencen a computar des d’aquesta data. Per poder considerar que una reforma és integral, caldrà haver adequat estructuralment tota la edificació, així com haver dut a terme una remodelació que contempli qüestions com l’accessibilitat, la supressió de barreres, les instal·lacions, la envolupant i els acabats.

   Si vols, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través del mail info@garciafraile.com o trucant-nos al 934082028 per acabar de resoldre qualsevol dubte.

   Salutacions,

   Oscar García-Fraile

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *